Hoe begin je met je eerste EDC systeem?

 

Als je voor het eerst gaan nadenken over het bewust beginnen met een EDC (Every Day Carry) kan het ingewikkeld zijn om te bedenken waar je je keuzes op baseert. Beschikbaar budget, ambities en situaties waar je per sé op voorbereid wilt zijn, zijn voor de meeste mensen de leidende factoren.

EDC deel je grofweg op in “op je lichaam” en “in je tas”. Wat heb je echt áltijd bij je in je zak, aan je sleutelbos of op andere wijze aan je vastgemaakt en wat draag je bij je in een (meestal vernuftige) tas die ook meteen onderdeel uitmaakt van je EDC.

De EDC van Annedien
De EDC van Annedien

Op je lichaam
De absolute basis is voor de meesten hun sleutelbos, portemonnee of kaarthouder en telefoon, maar meestal ga je al snel een stapje verder als je gaat filosoferen over wat je altijd bij je zou willen hebben. Denk hierbij aan een kleine zaklamp, een zakmes, een pen, een noodfluitje … mogelijkheden te over, allemaal afhankelijk van je gebruiksfilosofie.

In je tas
Allereerst is je tas zelf al een EDC item en de meeste mensen denken er dan ook bewust over na wat voor soort tas ze ideaal vinden. Die zoektocht is natuurlijk vaak ook een excuus om af en toe een mooie nieuwe tas te kopen.
Hierin heb je de keuze uit een rugzak, een schoudertas of een ander soort sling bag. Deze kan er sportief uitzien, casual of zakelijk of zelfs militair en tactisch, afhankelijk van je wensen. Sommige mensen willen een tas hebben waar ze ook een soort nooduitrusting in met zich mee kunnen dragen.

In die tas kan je bijvoorbeeld zaken doen als reservebatterijen, een navigatiesysteem,  laptop of tablet, een EHBO set, een mulitool, snoeren voor je devices, iets om vuur mee te maken (je weet maar nooit), een bandana of shawl, opschrijfboekje, pen of potlood, iets voor als het gaat regenen, cosmetica … kortom: er zijn allerlei spullen die je altijd bij je kunt hebben om je dag door te komen én eventueel voorbereid te zijn als dit in jouw gebruiksfilosofie past.

Functie en fetisj
De meeste EDC’ers hebben ‘last’ van een combinatie van factoren: ze willen de juiste spullen bij zich hebben, maar ze willen ook dat die spullen er goed uitzien en dat die spullen van goede kwaliteit zijn. Dat is een groot deel van het plezier dat je kunt beleven aan bewust bezig zijn met je EDC. We kijken onderling veel naar elkaars EDC (kijk bijvoorbeeld maar eens op dit Imgur-kanaal, imgur.com/r/edc) en zo raken we ook steeds geïnspireerd en worden we – eerlijk is eerlijk – ook steeds weer een beetje hebberig. Als lifehackers blijkt maar weer dat we steeds op zoek zijn naar iets wat nog vernuftiger is, nog beter, nog handiger of er nog beter uitziet.
Per onderdeel van je EDC kan je ook eindeloos bezig zijn met het vinden van de perfecte zaklamp (welke batterij, hoeveel lichtopbrengst, hoe lang gaat de LED mee, gebruik je deze ook voor zelfverdediging – dus wil je er een aanvaller mee kunnen verblinden en misschien zelfs wel afweren – ja, er zijn zaklampen die dat kunnen!) en we zijn nooit uitgetweakt, hoewel er ook dingen zullen zijn die ‘blijvertjes’ zijn omdat ze prima functioneren in ons EDC systeem.

Denk dus na over wat jij handig vindt en op wat voor situaties je voorbereid wilt zijn en ga dan spullen bij elkaar zoeken die daar bijpassen.

Show your EDC
Ben jij al zo’n gearfreak met een EDC waar over nagedacht is?
Stuur ons een foto van jouw EDC in het vertrouwde format (een foto van bovenaf) en leg in je mail uit wat wat is, wie jij bent, en wat jouw EDC voor jou betekent. We publiceren dan binnenkort jouw foto en verhaal!
Stuur je mail naar gearcamp.nl[at]gmail.com.

Share